Ouderschapsverlof : de wijzigingen per 2 augustus 2022

Op dit moment geldt voor de meeste medewerkers dat zij hun ouderschapsverlofuren niet doorbetaald krijgen. Dit gaat veranderen per 2 augustus 2022. Vanaf die datum heeft een medewerker recht op 2 maanden (9 weken) deels doorbetaald ouderschapsverlof.

 

Een medewerker krijgt straks gedurende 9 weken (9 x de arbeidsduur per week) ouderschapsverlof een UWV-uitkering ter hoogte van 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). De loondoorbetaling loopt via de werkgever en de werkgever ontvangt de uitkering van het UWV. De uren kunnen, in overleg met de werkgever, flexibel opgenomen worden.

 

De voorwaarde is dat deze 9 weken ouderschapsverlof in het eerste levensjaar van het kind opgenomen dient te worden en dat het geboorteverlof (1 x de arbeidsduur per week) ook opgenomen is.

 

In totaal heb je recht op 26 x de arbeidsduur per week aan ouderschapsverlof. Na het opnemen van de 9 weken deels doorbetaald ouderschapsverlof heeft een medewerker nog recht op de overige 17 weken onbetaald ouderschapsverlof, die opgenomen dienen te worden voordat het kind de leeftijd van 8 jaar heeft bereikt.

 

Het deels doorbetaalde ouderschapsverlof geldt ook voor medewerkers die vóór de invoering van deze wet een kind hebben gekregen. Het kind moet op dat moment dat de wet ingaat wel jonger dan 1 jaar zijn, de ouders moeten op dat moment werken en nog niet het volledige recht op ouderschapsverlof (26 weken) opgenomen hebben.

 

Wilt u meer informatie over wat dit voor u zou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op, DT Coaching & Personeelsadvies, www.dtpersoneelsadvies.nl. info@dtpersoneelsadvies.nl, 073-5510886.