STAP budget voor scholing, zo werkt het

Er is een nieuwe subsidie voor scholing voor zowel ondernemers als werknemers.

Via de subsidieregeling stimulering arbeidsmarktpositie (STAP) kunnen zij in 2022 een cursus, opleiding of training volgen. Het STAP-budget kan men gebruiken voor een cursus, opleiding of training die in het STAP-scholingsregister staat.

 

Dit kan interessant zijn voor jezelf als ondernemer, maar kun je ook je werknemers over informeren en hen stimuleren om hier gebruik van te maken.

 

Iedere 2 maanden start een nieuw aanvraagtijdvak. Het eerst volgende aanvraagtijdvak start op 2 mei 2022 tot en met 30 juni 2022. Hierbij geldt wel: op=op. Dus mocht je hier gebruik van willen maken, dan is het zaak om hier op tijd bij te zijn!

 

Voordelen voor werkgever

Met het STAP budget kunnen ondernemers en werknemers makkelijker een opleiding volgen. Scholing kan veel voordelen hebben voor je bedrijf:

-        Het motiveert werknemers

-        De kennis in je bedrijf neemt toe

-        Het stimuleert werkplezier

-        Vacatures worden intern beter opgevuld

-        Je kunt je werknemers langer behouden           

 

Door het STAP budget kun je als werkgever besparen op kosten voor scholing, wat weer scheelt in je personeelskosten.

 

Wanneer heeft men recht op het STAP budget?

-        Als men ouder dan 18 jaar is en nog geen AOW ontvangt

-        Als men dit kalenderjaar nog geen STAP budget heeft ontvangen en er nog budget is.

-        Als men volksverzekerd is

-        Als men de Nederlandse nationaliteit heeft of die van een ander EU-land

 

Hoeveel is het budget?

Het STAP budget is maximaal € 1.000,-, inclusief btw, per persoon. Het budget kan ingezet worden voor allerlei vormen van ontwikkeling, zoals opleidingen, cursussen en trainingen, inclusief bijbehorende leermiddelen en beschermingsmiddelen.

 

Als een opleiding, cursus of training meer dan € 1.000,- kost, zijn de extra kosten voor eigen rekening. Je zou als werkgever het bedrag boven de € 1.000.- kunnen vergoeden voor je werknemer.

 

De aanvraag van het STAP budget gaat via de website van het UWV. Degene die de opleiding, cursus of training wil gaan volgen vraagt de vergoeding aan voor aanvang van de opleiding. Na goedkeuring zal het UWV het volledige bedrag aan de opleider betalen.

 

Ontwikkelbanen

Heb je als werkgever één of meer vacatures waarbij de persoon bij start in de functie

-        nog niet over alle gewenste opleidingen en/of werkervaring hoeft te beschikken;

-        opleiding en/of begeleiding krijgt om het vak (verder) te leren;

-        en een startsalaris krijgt?

Dan bestaat er de mogelijkheid op deze vacature te plaatsen op de website van STAP-budget.nl. Zij bieden een omgeving aan om ontwikkelbanen onder de aandacht te brengen. Mensen starten dan in hun nieuwe functie bijvoorbeeld als junior, leerling, starter, trainee, zij-instromer, op een leerwerkplek of in een omscholingstraject. Dit is wel tegen betaling.

 

Mocht je meer informatie hierover ontvangen of met ons willen sparren hoe je dit richting je werknemers in kunt zetten? We horen het graag. DT Coaching & Personeelsadvies, www.dtpersoneelsadvies.nl, info@dtpersoneelsadvies.nl, 073-5510886.