Nieuwe regels voor studiekostenbeding en nevenwerkbeding

Nieuwe regels voor studiekostenbeding en nevenwerkbeding

 

Door een Europese richtlijn zullen er in de loop van 2022 nieuwe regels gaan gelden voor het studiekostenbeding en nevenwerkbeding. Dit komt voort uit de richtlijn ‘transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’. Deze richtlijn moet werknemer meer rechten en bewegingsvrijheid op de arbeidsmarkt geven.

 

Uiterlijk 1 augustus 2022 moet Nederland de richtlijn in de eigen wetgeving hebben verwerkt. Er ligt momenteel een officieel wetsvoorstel, welke nog ter goedkeuring langs de Tweede en Eerste Kamer zal gaan.

 

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor het Nederlandse arbeidsrecht?

  1. 1.       Studiekostenbeding

De kosten voor de opleidingen, die verplicht zijn op basis van de wet of cao, komen voor rekening van werkgever. Er mag dan voor deze opleidingen ook geen studiekostenbeding meer vastgelegd worden, waarin vastgelegd wordt dat de werknemer (een deel van) de studiekosten moet terugbetalen als hij binnen een bepaalde periode na het volgen van een opleiding of behalen van een diploma uit dienst gaat. De tijd voor het volgen van deze opleiding wordt dan ook voortaan als arbeidstijd beschouwd.

  1. 2.       Nevenwerkbeding

De werkgever mag straks een werknemer niet meer belemmeren om buiten zijn werktijd bij werkgever voor een andere werkgever werkzaamheden uit te voeren, tenzij de werkgever hiervoor een ‘objectieve rechtvaardigingsgrond’ heeft. Op deze manier moet het voor een werknemer met een klein contract makkelijker worden om een groter inkomen te verdienen. 

 

Heeft u binnen uw bedrijf wel eens te maken met één van bovenstaande zaken en wilt u hier meer informatie over? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag. U kunt ons bereiken op info@dtpersoneelsadvies.nl of op 073-5510886.