Wat is het verschil tussen de bedrijfsarts, arbo-arts en huisarts en wie beslist over de mogelijkheid tot werkhervatting van uw werknemer?

Als werkgever krijgt u te maken met werknemers die ziek zijn. Maar wat is nu precies de rol die de bedrijfsarts, arbo-arts en huisarts hebben en waarin zit het verschil?

 

Er wordt vaak gedacht dat de huisarts beslist of een werknemer kan werken. Dit is niet zo, de huisarts beslist niet of de werknemer arbeidsongeschikt is en of de werknemer zijn werk kan hervatten, dit ligt bij de bedrijfsarts. Enkel de bedrijfsarts kan en mag dit bepalen.

 

De huisarts kijkt namelijk naar de gezondheid van de patiënt/zieke werknemer, terwijl de bedrijfsarts kijkt naar de arbeidsgeschiktheid van de zieke werknemer. De bedrijfsarts bespreekt met de werknemer wat de werkzaamheden zijn, die de werknemer uitvoert, wat de beperkingen zijn, de oorzaak van uitval en wat de zieke werknemer nog wel kan doen. De bedrijfsarts kan wel medische informatie bij de huisarts of bij een andere behandelaar van de werknemer opvragen, maar daarvoor moet de bedrijfsarts eerst toestemming krijgen van de werknemer.

 

Soms worden zieke werknemers doorgestuurd naar een bedrijfsarts of naar een arbo-arts.

Zowel een bedrijfsarts als een arbo-arts begeleiden zieke werknemers. Het grootste verschil tussen beide is dat de bedrijfsarts een medisch specialist is, zij hebben de specialisatie ‘arbeid en gezondheid bedrijfsgeneeskunde’ gevolgd en staan ook onder die noemer geregistreerd in het BIG-register.

 

De bedrijfsarts is bevoegd om zelfstandig zieke werknemers door te verwijzen naar specialisten. Een arbo-arts is een basisarts en heeft minder bevoegdheden dan de bedrijfsarts. Hij/zij werkt voor de arbodienst en mag alleen onder het toezicht van een bedrijfsarts hetzelfde werk doen als een bedrijfsarts.

 

Neem telefonisch contact op voor meer informatie, 073,5510886.