Let op: de wettelijke vakantiedagen vervallen per 1 juli 2024

 

Je hebt in Nederland twee soorten vakantiedagen: wettelijke en bovenwettelijke. Het verschil tussen deze vakantiedagen is dat een werknemer wettelijk recht heeft op 4 keer de arbeidsduur per week. Dit zijn de wettelijke vakantiedagen. Bij een volledige werkweek van 40 uur komt dat neer op 160 uur per jaar. Daarnaast is in een individuele arbeidsovereenkomst of cao vaak geregeld dat de werknemer recht heeft op meer dan het wettelijk minimum, de zogenaamde bovenwettelijke vakantiedagen.

 

De wettelijke vakantiedagen vervallen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Dit betekent dat de vakantiedagen van het jaar 2023 vervallen per 1 juli 2024.

 

Een werkgever is verplicht om de werknemer tijdig, herhaaldelijk en duidelijk te informeren over de vervaltermijn en dat er nog openstaande vakantiedagen zijn zodat de werknemer de mogelijkheid heeft om deze alsnog op te nemen. De wettelijke vakantiedagen vervallen niet als de werknemer kan aantonen dat hij deze helemaal niet kon opnemen, bijvoorbeeld bij langdurig arbeidsongeschiktheid of als hij geen kans heeft gekregen om zijn vakantiedagen op te nemen.

 

Heeft u hier vragen over? We informeren u hier graag over, kijk op www.dtpersoneelsadvies.nl, of bel naar 073-5510886.